GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Λουλούδια και φρούτα στα αρώματα των κρασιών

Αλήθεια τι σκέφτεστε κάθε φορά που ακούτε για λουλούδια και φρούτα στα αρώματα των κρασιών; Μήπως αναρωτιέστε για το αληθές των λεχθέντων ή των αναγραφομένων;

Για σας λοιπόν τους σκεπιτικιστές, αλλά για τους υπόλοιπους φιλομαθείς αναγνώστες, εξηγούμε ότι αν ανατρέξουμε στη σύσταση ενός κρασιού θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περίπου 600 ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το χρώμα του, για το άρωμα και τη γεύση του. Αυτές οι ενώσεις συνδυάζονται μεταξύ τους μ' έναν μοναδικό κάθε φορά τρόπο, που αντανακλά στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του κρασιού που γευόμαστε. Ορισμένες απ' όσες σημαδεύουν την αρωματική του προσωπικότητα, προέρχονται από το σταφύλι. Είναι χαρακτηριστικές της ίδιας της ποικιλίας οιναμπέλου και ανάλογα με την υγιεινή κατάσταση του φρούτου, την ωριμότητα και τη μέθοδο οινοποίησης, τις ξαναβρίσκουμε περισσότερο ή λιγότερο καθαρές και στα κρασιά της.

Έτσι στα κρασιά που φτιάχνονται από Μαλαγουζιά συνήθως μυρίζουμε τα πέταλα του τριαντάφυλλου και τα εσπεριδοειδή.
Στο Ασύρτικο αναγνωρίζουμε τους λεμονανθούς και τη φλούδα του πορτοκαλιού.
Στη Βηλάνα το πράσινο μήλο.
Η έντονη μύτη του Μοσχάτου δεν χρειάζεται βεβαίως συστάσεις, έχετε όμως προσέξει πως αυτό το γνώριμο άρωμα εκτείνεται από τα μήκη του τριαντάφυλλου έως των βοτάνων, του δυόσμου και της μέντας;
Στο Chardonnay αναγνωρίζουμε, σαφώς, αρώματα grapefruit και εξωτικών φρούτων.
Και στο πληθωρικό αρωματικό προφίλ του Sauvignon Blanc υπεισέρχονται επιπλέον, το πεπόνι και το ροδάκινο.

Και στα ερυθρά κρασιά, κυρίως τα φρέσκα, ανιχνεύουμε αρώματα φρούτων. Θυμηθείτε την επόμενη  φορά που θα δοκιμάσετε ένα νεαρό Αγιωργίτικο. Μήπως ανακαλεί από τα αρχεία της οσφρητικής σας μνήμης αποξηραμένα κεράσια, δαμάσκηνα ή βανίλιες;
Το Ξινόμαυρο συχνά σας φέρνει στον νου πυκνό πολτό ντομάτας και ελιάς.
Η Μαυροδάφνη σε νεαρή ηλικία μοσχοβολά σταφίδα και σύκα.
Η Μαντηλαριά, φρούτα σε κομπόστα.
Και η πολύπλοκη αρωματική παλέτα του Cabernet Sauvignon αναδύει τα κόκκινα μικρά φρούτα του δάσους.  


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems