GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2011 - συνέχεια...
της Μαρίας Νέτσικα

Συνεχίζουμε την… αναμετάδοση των νέων από τα μέτωπα των τρύγων του 2011, με ανταποκρίσεις από το Άργος, το Παγγαίο Όρος και το Αμύνταιο.

Στο Άργος ο τρύγος ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, με οψιμότητα τουλάχιστον 12 ημερών. Ο Γιώργος Σκούρας του ομώνυμου κτήματος μιλάει για «υπέροχα Chardonnay, περισσότερο συμπυκνωμένα και με υψηλότερες οξύτητες από πέρυσι. Εξίσου υπέροχα ήταν και τα Merlot, με καλή ωριμότητα, υψηλές τιμές στους φαινολικούς δείκτες και άριστα όλα τα αναλυτικά στοιχεία. Το Viognier, όμως, ως πιο ευαίσθητο, εμφάνισε κάποιες προσβολές από περονόσπορο. Όπως και το Αγιωργίτικο, όπου έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής. Τον τρύγο του, τον τοποθετούμε μετά από τις 20 Σεπτεμβρίου».

Στις ίδιες ημερομηνίες, πάνω-κάτω, ξεκίνησαν και στο Παγγαίο Όρος. Ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα εξηγεί ότι στην περιοχή «είχαμε αρκετές βροχές μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Μετά όμως δεν ξανάβρεξε. Το καλοκαίρι από την άλλη είχε ζέστη, αλλά όχι υπερβολική. Το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή οψίμηση, 3-4 ημερών, στην ωρίμανση. Τα Sauvignon Blanc είναι αρωματικά, με πολύ ωραία ισορροπία (12,9% - pH: 3,25). Και η χρονιά, σε γενικές γραμμές, εμφανίζεται εφάμιλλη του 2009, που έδωσε κρασιά με μεγαλύτερη έμφαση στη φρεσκάδα και στο αρωματικό δυναμικό».

Για τον τρύγο των ξενικών ερυθρών σταφυλιών ετοιμάζονται και στο Αμύνταιο της Φλώρινας, έχοντας ολοκληρώσει αυτόν των λευκών. Ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα μου μίλησε για τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς. «Μέχρι το δέσιμο του σταφυλιού, υπήρξε, όντως, σημαντική οψιμότητα στα στάδια του βιολογικού κύκλου του αμπελιού, περίπου 15 ημερών. Ακολούθησαν όμως 50 ημέρες χωρίς βροχή και με ιδανικές καιρικές συνθήκες, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτάχυνση της ωρίμανσης. Αποτέλεσμα; Ο τρύγος του Sauvignon Blanc άρχισε στις 2 Σεπτέμβρη, δηλαδή κανονικά. Το υδατικό stress προκάλεσε τη μείωση της παραγωγής, σε ποσοστό περίπου 20%. Όσο για το Ξινόμαυρο, ο περκασμός του ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, οπότε ίσως τρυγηθεί πριν από τον Οκτώβρη, στα τέλη του Σεπτέμβρη».

Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και άλλα νέα.

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems