GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ερυθρό κρασί και θερμοκρασία περιβάλλοντος

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως τα περισσότερα ερυθρά κρασιά σερβίρονται υπερβολικά ζεστά, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν. Κι' αυτό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε μια παρεξήγηση, η οποία προέρχεται από την γενικά πλανώμενη ιδέα ότι ένα ερυθρό κρασί πρέπει να φτάνει στο τραπέζι, στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 
Ενώ όμως κάποτε, πριν να... ξημερώσουν οι μέρες της κεντρικής θέρμανσης, η θερμοκρασία περιβάλλοντος βρισκόταν στους 16 με 18οC (η ιδανική όντως για να απολαύσουμε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί) σήμερα στην καλύτερη περίπτωση επικρατεί ένα κατώτερο των 21 οC. Ελάτε όμως που ελάχιστα κρασιά είναι ευχάριστα σε θερμοκρασίες ψηλότερες των 18 οC!
 
Επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα περισσότερα σημερινά ερυθρά κρασιά... απαιτούν να σερβίρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες απ' ότι εκείνα των προηγούμενων γενιών. Κι αυτό οφείλεται στο ότι οινοποιούνται διαφορετικά. Είναι προϊόντα περισσότερο τεχνολογικά ώριμων σταφυλιών, έτσι είναι πιο πλούσια, φρουτώδη και αλκοολούχα. Φτιάχνονται με τρόπο ώστε να έχουν πιο μαλακιά γεύση, να είναι πιο απαλά και λιγότερο τανικά.
 
Πολλά απ΄ αυτά τα ευκολόπιοτα σημερινά ερυθρά κρασιά, έχουν τανίνες που μόλις γίνονται αντιληπτές και αρώματα ώριμων φρούτων. Έτσι είναι ωραιότατα, φρουτώδη και φρέσκα όταν σερβίρονται στους 15 με 16οC.
 
Υπάρχουν ακόμη και τα κρασιά του Beaujolais, του Loire και τα υπόλοιπα τύπου Nouveau που είναι πιο ευχάριστα όταν σερβίρονται δροσερά.
 
Να θυμάστε λοιπόν, πως δεν είναι έγκλημα να βάλουμε το ερυθρό κρασί στο ψυγείο, για 20-30 λεπτά, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Και την επόμενη φορά στο εστιατόριο, αν είναι απαραίτητο, μη ντραπείτε να ζητήσετε μια σαμπανιέρα ή ένα wine-cooler.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems