Αυτή την εποχή το Bordeaux έχει πλημμυρίσει από αγοραστές κρασιών και ειδικούς δημοσιογράφους οίνου.
Προς τι η κοσμοσυρροή;
Μα είναι η εποχή που τα μπορντολέζικα châteaux παρουσιάζουν προς δοκιμή τα φρέσκα κρασιά τους, της προηγούμενης σοδιάς. Η πώληση κρασιών «en primeur», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι μία γαλλική πρακτική προ-πώλησης κρασιών, πριν ακόμη αυτά να εμφιαλωθούν. Συνήθως η εμφιάλωσή τους πραγματοποιείται τη χρονιά που ακολουθεί την πώληση και τα μεγαλύτερα νούμερα τέτοιων πωλήσεων γίνονται από τους οινέμπορους του Bordeaux.
Όσο για το πώς λειτουργεί το σύστημα; Κάθε άνοιξη οι ιδιοκτήτες των μεγάλων grand cru classé châteaux του Bordeaux διοργανώνουν γευστική δοκιμή δειγμάτων των νεαρών κρασιών της προηγούμενης σοδιάς, τα οποία βεβαίως βρίσκονται ακόμη μέσα στα βαρέλια τους. Τα δείγματα δοκιμάζονται από μέλη της Ένωσης Διεθνούς Οινεμπορίου του Bordeaux και στη συνέχεια τα châteaux -ανάλογα με τη βαθμολογία που έχουν λάβει- προσφέρουν προς πώληση ένα ποσοστό της συνολικής τους ποσότητας, σε «καλή» τιμή. Αυτή η ποσότητα φτάνει στους τελικούς αγοραστές μέσω των οινεμπόρων του Bordeaux, τους γνωστούς négociants, οι οποίοι και καθορίζουν την en primeur τιμή. Μόλις αυτή ανακοινωθεί, όσοι τελικοί αγοραστές ενδιαφέρονται, σπεύδουν και βεβαίως πρέπει να πληρώσουν cash. Το κρασί το παραλαμβάνουν συνήθως τη μεθεπόμενη άνοιξη ή καλοκαίρι και τότε επιβαρύνονται με τα επιπλέον έξοδα μεταφοράς και τους πιθανούς δασμούς.
Αν αναρωτιέστε σε τι αποσκοπεί όλη αυτή η τόσο μπερδεμένη διαδικασία, θα σας απαντήσω καταρχάς, πως έτσι λειτουργούσε από πάντα. Επιπλέον, με το σύστημα της πώλησης στους ενδιάμεσους négociants, τα châteaux στην ουσία αποφεύγουν το ρίσκο της αδυναμίας πώλησης των κακών σοδιών. Και βεβαίως έχουν ένα… ρευστό έσοδο, πολύ πριν το κρασί εμφιαλωθεί και πωληθεί. Επίσης, οι négociants είναι λίγο ως πολύ υποχρεωμένοι να αγοράσουν ότι πωλούν τα châteaux. Αν αρνηθούν ότι τους προσφέρεται μία κακιά χρονιά, κινδυνεύουν να χάσουν τις συνεργασίες τους για την επόμενη, η οποία μπορεί και να είναι εξαιρετική. Συνεπώς η πώληση en primeur εξασφαλίζει τους οινοπαραγωγούς και δίνει στους οινόφιλους την ευκαιρία να αγοράσουν τις καλές σοδιές των αγαπημένων κρασιών τους, σε σαφώς συμφέρουσες τιμές.
Εκτός από τα grand cru classé, en primeur πωλούνται κι άλλα κρασιά της ευρύτερης περιοχής του Bordeaux, της Βουργουνδίας, των Côtes du Rhône, της Ιταλίας, της Καλιφόρνιας και της Αυστραλίας.