GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Πανελλήνιος Διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου για το 2011

της Μαρίας Νέτσικα

Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων με προσκάλεσε να συμμετάσχω ως κριτής στον
Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Οινοχόου για το 2011, που την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Μη μπορώντας παρά να αποδεχτώ την ευγενέστατη πρόσκληση, βρέθηκα μαζί με συναδέλφους οινολόγους, γνωστούς έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς οινοχόους να βαθμολογώ γραπτές και προφορικές επιδόσεις.

Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 16 έλληνες οινοχόοι, ανάμεσά τους και 3 γυναίκες. Όπως αντιλαμβάνεστε, το επάγγελμα, ακόμη… ανδροκρατείται. Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με τις θεωρητικές εξετάσεις. Γραπτό τεστ 36 ερωτήσεων γύρω από αμπελώνες, ποικιλίες σταφυλιών, τύπους οινοποίησης, κλιματολογικές συνθήκες, νομοθεσία, απόσταξη κλπ. που έπρεπε να απαντηθούν σε 1½ ώρα. Έτσι εξετάζουν τις γενικές γνώσεις των διαγωνιζομένων σε θέματα κρασιού, αλκοολούχων, μπύρας, νερών, καφέ και πούρων.
 
Ακολούθησε η πρακτική εξέταση που χωρίζεται σε τρία σκέλη: τυφλή γευστική δοκιμή με λεπτομερή σχολιασμό 3 κρασιών, αρμονία κρασιών-εδεσμάτων και σερβίρισμα.
Μαζί με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW και τον συνάδελφο οινολόγο Δημήτρη Γκουράβα, εξετάσαμε, αξιολογήσαμε και βαθμολογήσαμε τις σημειώσεις γευστικής δοκιμής των διαγωνιζομένων. Αξίζει να σημειώσω ότι με χαρά διαπιστώσαμε τον ακριβή και μεθοδικό τρόπο προσέγγισης της διαδικασίας από ορισμένους. Δεν έλειψαν βεβαίως και όσοι επέδειξαν κυρίως… ποιητικό οίστρο!
 
Από το σύνολο της βαθμολογίας των παραπάνω εξετάσεων ξεχώρισαν τρεις finalists, τα ονόματα των οποίων έγιναν γνωστά την επομένη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού. Έτσι οι: Γιώργος Φλούδας, Νίκος Γιαννόπουλος και Ηλίας Αναπλιώτης (περυσινός νικητής του διαγωνισμού) εξετάστηκαν εκ νέου, αυτή τη φορά μπροστά στο κοινό, το απόγευμα του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Μια πολύ καλά ενορχηστρωμένη performance γνώσεων, καθώς και άνεσης κατά το σερβίρισμα και την εξυπηρέτηση εν γένει των πελατών.
 
Μετά από τη μάχη, που για τους δύο τουλάχιστον υπήρξε… σκληρή, τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα Οινοχόου για το 2011 έλαβε ο νεαρός και ταλαντούχος Νίκος Γιαννόπουλος, οινοχόος του Vinoterra resto & cava, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων που θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Ιαπωνία.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems