GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Οι top 50 ποικιλίες αμπέλου στη Γαλλία

Αν νομίζετε ότι το Cabernet Sauvignon είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία στη Γαλλία, απλώς κάνετε λάθος… Ο «βασιλιάς» των σταφυλιών βρίσκεται μόλις στην 5η θέση!
Η πρωτιά ανήκει στο Merlot, το οποίο με 112.200 ha αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού γαλλικού αμπελώνα. Ακολουθούν το Ugni Blanc με 82.200 ha κυρίως στην περιοχή του Cognac (10% του συνολικού γαλλικού αμπελώνα) και το Grenache Rouge (81.100 ha).

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτά τα 3 σταφύλια καταλαμβάνουν το 1/3 του γαλλικού αμπελώνα! Ωστόσο, η ποικιλομορφία του γαλλικού αμπελώνα εξασφαλίζεται από την παρουσία αρκετών τοπικών ποικιλιών στη λίστα των 50 πιο διαδεδομένων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του OIV (Μάρτιος 2018).

Η λίστα των 50 πιο διαδεδομένων ποικιλιών στη Γαλλία το 2015
(OIV, Μάρτιος 2018)

- Merlot : 112 200 ha.
- Ugni Blanc : 82 200 ha.
- Grenache : 81 100 ha.
- Syrah : 64 000 ha.
- Chardonnay : 50 600 ha.
- Cabernet Sauvignon : 48 100 ha.
- Cabernet Franc : 33 000 ha.
- Carignan Noir : 32 700 ha.
- Pinot Noir : 32 300 ha.
- Sauvignon Blanc : 29 900 ha.
- Gamay : 25 700 ha.
- Cinsault : 18 200 ha.
- Sémillon : 10 800 ha.
- Pinot Meunier : 10 700 ha.
- Chenin Blanc : 9 900 ha.
- Colombard : 9 800 ha.
- Melon de Bourgogne : 9 700 ha.
- Mourvèdre : 9 200 ha.
- Muscat blanc à petits grains : 7 900 ha.
- Cot/malbec : 6 800 ha.
- Viognier 6 400 ha.
- Grenache blanc : 5 500 ha.
- Vermentino : 5 400 ha.
- Riesling : 4 000 ha.
- Gewurztraminer : 3 400 ha.
- Gros manseng : 3 400 ha.
- Muscat de Hambourg : 2 900 ha.
- Pinot gris : 2 900 ha.
- Tannat : 2 900 ha.
- Alicante H. Bouschet : 2 800 ha.
- Muscat d'Alexandrie : 2 700 ha.
- Auxerrois : 2 500 ha.
- Grolleau : 2 100 ha.
- Aligoté : 2 000 ha.
- Macabeu/viura : 1 800 ha.
- Sangiovese/niellucio : 1 800 ha.
- Mauzac : 1 700 ha.
- Fer servadou : 1 600 ha.
- Grenache gris : 1 500 ha.
- Petit Manseng : 1 300 ha.
- Pinot blanc : 1 200 ha.
- Chasselas : 1 100 ha.
- Folle blanche : 1 100 ha.
- Négrette : 1 100 ha.
- Sylvaner : 1 100 ha.
- Sciaccarello : 1 000 ha.
- Alphonse Lavallée : 700 ha.
- Loin de l'œil/len de l'el : 600 ha.
- Tempranillo : 500 ha.
- Gros Vert : 80 ha.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems