GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Merlot Black Magic
ΤΟ MERLOT ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων
Υφήλιος: 242.811 ha
Γαλλία: 113.311 ha
(Η ποικιλία με την μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση στη Γαλλία)
Ιταλία: 37.635 ha
Η.Π.Α.: 22. 257 ha
Ελλάδα: 1.428 ha (2,1%)

Χαρμάνια
Merlot + CS + Cabernet Franc (Bordeaux)
Merlot + Ξινόμαυρο (Ελλάδα)


Merlot_small.png


Πορφυρό, σχεδόν μαύρο χρώμα. Μαλακό σώμα και βελούδινο τελείωμα. Πυκνό φρούτο, σαν να δαγκώνουμε ώριμα μούρα και μύρτιλα. Σαν να έχουμε μόλις απολαύσει μια κουταλιά βύσσινο γλυκό του κουταλιού.

Το προφίλ των κρασιών του Merlot είναι γοητευτικό. Τόσο των φρέσκων, φιλικών και ευκολόπιοτων, όσο και των στιβαρών, των παλαιωμένων. Γι' αυτό και είναι τόσο αγαπητό και μοντέρνο, παγκοσμίως.

Το Merlot, που τόσο άδικα απορρίφθηκε στην πετυχημένη αμερικανική ταινία Sideways, κατάγεται από τη Γαλλία. Από την περιοχή του Bordeaux, όπου εδώ και δεκαετίες συνδυάζεται με το Cabernet Sauvignon. Είναι η κυρίαρχη ποικιλία στη δεξιά όχθη του ποταμού Gironde και στις ζώνες του Saint-Émilion και του Pomerol. Εκεί εκφράζει τον μεγαλειώδη εαυτό της στα περίφημα Châteaux Angelus, Cheval Blanc, Petrus, L'Evangile, Le Pin, La Flam, Trotanoy….

Καθώς προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά οικοσυστήματα, μεταφυτεύτηκε σε πολλές περιοχές της ανατολικής, της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης και σε πολλές χώρες του Νέου αμπελοοινικού κόσμου, στην Καλιφόρνια, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Αφρική και τη Χιλή.

Στην ευρεία όμως διάδοσή του, συνέβαλε και η αγαπησιάρικη ιδιοσυγκρασία των κρασιών του. Διότι, σε αντίθεση με τον βασιλιά των ερυθρών σταφυλιών, το Cabernet Sauvignon, που συνήθως είναι τανικό, σκληρό και απαιτεί παλαίωση, το Merlot μας δίνει κρασιά με χαμηλή οξύτητα, υψηλή αλκοόλη και μαλακές τανίνες που μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα. Το φρούτο του είναι πολύ πιο γλυκό από αυτό του Cabernet, θυμίζει δαμάσκηνο, κεράσια, βύσσινα. Με δυο λόγια, το Merlot είναι γενναιόδωρο, φρουτώδες, ευκολόπιοτο, άρα ελκυστικό.
Οι έλληνες οινοποιοί που καταπιάνονται με την ευγενική μπορντολέζικη ποικιλία μας προτείνουν αστεράτα κρασιά που θα λάμψουν στο γιορτινό τραπέζι.


ΤΟ MERLOT ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18 ºC

Αρμονίες
Κρεατικά: κοτόπουλο στον φούρνο με αρωματικά, b.b.q., ψητή πάπια, γεμιστή γαλοπούλα
Λαχανικά, όσπρια: φακές πουρέ
Αρωματικά και μπαχαρικά: δενδρολίβανο, πιπέρια
Τυριά: camembert
Γλυκίσματα: σκούρη σοκολάτα
WP προτάσεις: Ρεβίθια σιφνέικα, κινεζική κουζίνα


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems