GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Syrah
ΤΟ SYRAH ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων
Υφήλιος: 186.000 ha
Ελλάδα: 1.056 ha (1,6%)

Ελληνικά Π.Ο.Π.
Μεσενικόλα

Δύο στυλ SYRAH

Κλασικό στυλ
Γαλλία
Έκταση αμπελώνων: 68.390 ha
Βασικές περιοχές: Côtes du Rhône: Cornas, Hermitage, St. Joseph, Côte-Rôtie

Ισπανία
Έκταση αμπελώνων: 19830 ha
Βασικές περιοχές: Priorat, Montsant, Toro, Yecla

Νέος Κόσμος
Αυστραλία
Έκταση αμπελώνων: 42.490 ha
Βασικές περιοχές: Barossa, McLaren Vale, Limestone Coast

Η.Π.Α.
Έκταση αμπελώνων: 16.187 ha
Βασικές περιοχές: Sonoma, Napa

Συνώνυμα
Marsanne Noir (Γαλλία)
Shiraz (Αυστραλία)

Χαρμάνια
Syrah + Grenache + Mourvedre (Côtes du Rhône)
Syrah + Cabernet (California)
Syrah + Αγιωργίτικο (Ελλάδα)



Syrah_small.png

Φοβερά σκούρο χρώμα.
Τρομερά συμπαγής τοίχος από αρώματα βιολέτας, βατόμουρου, γλυκόριζας και πιπεριών.
Συγκλονιστικά σαρκώδες σώμα με ισχυρότατες τανίνες.

Φοβερό, τρομερό, συγκλονιστικό, ισχυρότατο….
Όλα τα επίθετα, και μάλιστα, στον υπερθετικό τους βαθμό, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή των κρασιών του Syrah.
Δεν είναι λοιπόν, τυχαίο ότι αυτό το σταφύλι, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων, είναι μια πολλά -ακόμη- υποσχόμενη ποικιλία. Η εξαιρετικά μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα, δικαιολογούν τις προσδοκίες.

Η γεωγραφία του Syrah

Η προέλευση του Syrah, που θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα σταφύλια στον κόσμο, έχει απασχολήσει αρκετά τους αμπελογράφους κι έχει προκαλέσει σοβαρές διαμάχες ανάμεσά τους. Στην πιο διάσημη περιοχή καλλιέργειάς του στην Ευρώπη, στη νότια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στις απότομες, βόρειες πλαγιές του Ροδανού, είναι πιθανόν να καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Εκεί το βρίσκαμε σχεδόν αποκλειστικά, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του '70, να συμμετέχει στη σύνθεση των φημισμένων Hermitage, Côte Rôtie, Cornas. Θαυμάσιων ερυθρών κρασιών με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο. 

Στη συνέχεια η εκτεταμένη καλλιέργεια του στην Αυστραλία, όπου αποκαλείται Shiraz, έδωσε κρασιά δυναμίτες. Συμπυκνωμένα με βόμβες φρούτων για αρώματα και γλυκύτητα -λόγω της υψηλής αλκοόλης- που αντισταθμίζει τον ισχυρά τανικό χαρακτήρα.

Τα ανέλπιστα ποιοτικά -αλλά και ποσοτικά- αποτελέσματα ανέβασαν σημαντικά τους μετοχές του. Οι αμπελώνες με Syrah στον Γαλλικό Νότο, το Châteauneuf-du-Pape, το Languedoc – Roussillon, την Provence, σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση. Είναι προφανές πως για την πλήρη ωρίμανση του σταφυλιού είναι απαραίτητο το ζεστό κλίμα. Ισπανία, Τοσκάνη, Καλιφόρνια, Νότιος Αφρική, Χιλή και Αργεντινή άρχισαν να φλερτάρουν με το καινούργιο αστέρι του οινικού στερεώματος. Γιατί όχι και η Ελλάδα;

Όντως! Η καλλιέργεια του ξεκίνησε στις αρχές του '90 από τη Μακεδονία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σε Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Τα ελληνικά Syrah, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των οινολογικών τεχνικών που επιλέγει η πλειονότητα των οινοποιών μας, παραπέμπουν περισσότερο στη νεοκοσμική σχολή. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι πιστοί στα γαλλικά πρότυπα. Πάντως, τα δυνατά σημεία όλων τους του είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους.
Πλουραλισμός, συνεπώς, προτάσεων, ο οποίος λειτουργεί υπέρ των πολυάριθμων φίλων του Syrah.


ΤΟ SYRAH ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18ºC

Αρμονίες
Κρεατικά: κόκκινα κρεατικά με κόκκινες σάλτσες, φτερωτό κυνήγι, πικάντικα πιάτα όπου πρωταγωνιστεί το κρέας
Αρωματικά και μπαχαρικά: λεβάντα, μάραθο, θυμάρι, πιπέρια
Τυριά: μαλακά λιπαρά τυριά
Λαχανικά: ψητά λαχανικά
Pasta: σπαγγέτι Μπολονέζ, ριζότο με άγρια μανιτάρια
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems