ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑΈκταση αμπελώνων Ελλάδα: 1.822 ha (2,7% συνολικής)
Σαντορίνη: 550 ha (90% συνολικής)
Π.Ο.Π.Σαντορίνη
Πλαγιές Μελίτωνα, Ρόδος,
Μονεμβασιά-Malvasia,
Malvasia-Πάρος, Malvasia-Σητεία,
Χάνδακας-Candia, Malvasia Χάνδακας-Candia
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟΥΤα κρασιά του ΑσύρτικουΦρέσκα λευκά με λεπιδωτή οξύτητα
Ώριμα λευκά με μεταλλικότητα
Λευκά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι
Γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια
ΧαρμάνιαΑσύρτικο + Αθήρι, Αηδάνι
Ασύρτικο + SB
Ασύρτικο + Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα
Αφυπνιστική οξύτητα, γευστικός πλούτος, γενναιόδωρο αλκοόλ, φίνο άρωμα λεμονανθών και ορυκτών στην επίγευση. Μ' αυτά τα εφόδια στη βαλίτσα του, το Ασύρτικο, το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι, ξεκίνησε από την πατρίδα του τη Σαντορίνη για να κατακτήσει τον κόσμο.
Τα στυλ του Ασύρτικου
Το δυνατό χαρτί του Ασύρτικου είναι σίγουρα η δομή του, η πυκνότητα στο στόμα που συνδυάζεται υπέροχα με τη λεπιδωτή οξύτητα, τη γενναιόδωρη αλκοόλη και τη μεταλλικότητα. Ένα σπάνιο σύνολο που, σαφώς, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα έντονα, «αντισυμβατικά» λευκά κρασιά. Η μύτη του, αντίθετα, εμφανίζεται διακριτική, με το φρούτο να αναδύει νότες εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου ή άγουρου ροδάκινου.
Στο Ασύρτικο, επίσης, ταιριάζει πολύ και η δρυς! Η ζύμωση του κρασιού μέσα σε βαρέλι, η ωρίμανσή του μαζί με τις οινολάσπες (sur lie), ακόμη και η πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης, συμβάλλουν στο κτίσιμο της προσωπικότητάς του. Έτσι, τα «βαρελάτα» Ασύρτικα είναι περισσότερο πληθωρικά, αποπνέουν νότες μελιού και μαρμελάδας φρούτων.
Και βεβαίως, ας μην ξεχνάμε πως το Ασύρτικο είναι η ραχοκοκαλιά των εξαίσιων γλυκών Vinsanto.
Και δυο λόγια για την αξιοσημείωτη αντοχή του στον χρόνο. Όλα τα Ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν για 5, ακόμα και για 10 χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο. Δοκιμάστε να τα κρατήσετε στη κάβα σας, και θα με θυμηθείτε! Απλώς, φροντίστε η θερμοκρασία του χώρου να μην ξεπερνά την ευρέως αποδεκτή (12-14°C).
Οι άνθρωποι του κρασιού μιλούν: ντουέτο Ασύρτικο/Σαντορίνη
Οινολόγος και οινοποιός, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης μας εξηγεί πως «ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τη διαφορά στα κρασιά του Ασύρτικου της Σαντορίνης από αυτά των υπόλοιπων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας όπου καλλιεργείται, είναι το έδαφος του νησιού. Ηφαιστειακό, φτωχό σε οργανική ουσία και μέταλλα, δεν άφησε τη φυλλοξήρα να αναπτυχθεί. Πλούσιο όμως σε «ορυκτά» (ελαφρόπετρα και ηφαιστειακή μαύρη λάβα) επιτρέπει τη ρίζα να ψάξει αρκετά βαθιά για νερό, αντλώντας συγχρόνως και τα μοναδικά αυτά συστατικά του εδάφους. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης, το ιδιαίτερο μικροκλίμα με βασικά χαρακτηριστικά: τις χαμηλές βροχοπτώσεις, τους δυνατούς ανέμους, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι βοηθούμενο από τις υγρασίες της νύκτας. Ο συνδυασμός αυτών των δυο ωθεί το σταφύλι να βγει μετρημένο και ευγενικό ταυτόχρονα, προσδίδοντας χαρακτήρα».
ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΘερμοκρασία σερβιρίσματος: 9 - 12 ºC
ΑρμονίεςΨάρια: τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα, σαργός
Θαλασσινά: γαρίδες, καραβίδες, στρείδια
Κρεατικά: χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο
Αρωματικά και μπαχαρικά: κόλιανδρο, βασιλικός, δυόσμος, μάραθο, φρέσκο κρεμμύδι, λευκό πιπέρι
Τυριά: μαλακά κατσικίσια τυριά
WP προτάσεις: αρνάκι φρικασέ, sushi
Διαβάστε και τα:
10 αγαπημένα Ασύρτικα