GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Συναρπαστικό Ασύρτικο

ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων
Ελλάδα: 1.822 ha (2,7% συνολικής)
Σαντορίνη: 550 ha (90% συνολικής)

Π.Ο.Π.
Σαντορίνη
Πλαγιές Μελίτωνα, Ρόδος,
Μονεμβασιά-Malvasia,
Malvasia-Πάρος, Malvasia-Σητεία,
Χάνδακας-Candia, Malvasia Χάνδακας-Candia


ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟΥ
Assyrtiko2.jpg.png
Τα κρασιά του Ασύρτικου
Φρέσκα λευκά με λεπιδωτή οξύτητα
Ώριμα λευκά με μεταλλικότητα
Λευκά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι
Γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια

Χαρμάνια
Ασύρτικο + Αθήρι, Αηδάνι
Ασύρτικο + SB
Ασύρτικο + Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα


Αφυπνιστική οξύτητα, γευστικός πλούτος, γενναιόδωρο αλκοόλ, φίνο άρωμα λεμονανθών και ορυκτών στην επίγευση. Μ' αυτά τα εφόδια στη βαλίτσα του, το Ασύρτικο, το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι, ξεκίνησε από την πατρίδα του τη Σαντορίνη για να κατακτήσει τον κόσμο. 

Τα στυλ του Ασύρτικου
Το δυνατό χαρτί του Ασύρτικου είναι σίγουρα η δομή του, η πυκνότητα στο στόμα που συνδυάζεται υπέροχα με τη λεπιδωτή οξύτητα, τη γενναιόδωρη αλκοόλη και τη μεταλλικότητα. Ένα σπάνιο σύνολο που, σαφώς, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα έντονα, «αντισυμβατικά» λευκά κρασιά. Η μύτη του, αντίθετα, εμφανίζεται διακριτική, με το φρούτο να αναδύει νότες εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου ή άγουρου ροδάκινου.

Στο Ασύρτικο, επίσης, ταιριάζει πολύ και η δρυς! Η ζύμωση του κρασιού μέσα σε βαρέλι, η ωρίμανσή του μαζί με τις οινολάσπες (sur lie), ακόμη και η πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης, συμβάλλουν στο κτίσιμο της προσωπικότητάς του. Έτσι, τα «βαρελάτα» Ασύρτικα είναι περισσότερο πληθωρικά, αποπνέουν νότες μελιού και μαρμελάδας φρούτων.
Και βεβαίως, ας μην ξεχνάμε πως το Ασύρτικο είναι η ραχοκοκαλιά των εξαίσιων γλυκών Vinsanto.   

Και δυο λόγια για την αξιοσημείωτη αντοχή του στον χρόνο. Όλα τα Ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν για 5, ακόμα και για 10 χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο. Δοκιμάστε να τα κρατήσετε στη κάβα σας, και θα με θυμηθείτε! Απλώς, φροντίστε η θερμοκρασία του χώρου να μην ξεπερνά την ευρέως αποδεκτή (12-14°C).

Οι άνθρωποι του κρασιού μιλούν: ντουέτο Ασύρτικο/Σαντορίνη
Οινολόγος και οινοποιός, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης μας εξηγεί πως «ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τη διαφορά στα κρασιά του Ασύρτικου της Σαντορίνης από αυτά των υπόλοιπων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας όπου καλλιεργείται, είναι το έδαφος του νησιού. Ηφαιστειακό, φτωχό σε οργανική ουσία και μέταλλα, δεν άφησε τη φυλλοξήρα να αναπτυχθεί. Πλούσιο όμως σε «ορυκτά» (ελαφρόπετρα και ηφαιστειακή μαύρη λάβα) επιτρέπει τη ρίζα να ψάξει αρκετά βαθιά για νερό, αντλώντας συγχρόνως και τα μοναδικά αυτά συστατικά του εδάφους. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης, το ιδιαίτερο μικροκλίμα με βασικά χαρακτηριστικά: τις χαμηλές βροχοπτώσεις, τους δυνατούς ανέμους, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι βοηθούμενο από τις υγρασίες της νύκτας. Ο συνδυασμός αυτών των δυο ωθεί το σταφύλι να βγει μετρημένο και ευγενικό ταυτόχρονα, προσδίδοντας χαρακτήρα».


ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 9 - 12 ºC

Αρμονίες

Ψάρια: τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα, σαργός
Θαλασσινά: γαρίδες, καραβίδες, στρείδια
Κρεατικά: χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο
Αρωματικά και μπαχαρικά: κόλιανδρο, βασιλικός, δυόσμος, μάραθο, φρέσκο κρεμμύδι, λευκό πιπέρι
Τυριά: μαλακά κατσικίσια τυριά
WP προτάσεις: αρνάκι φρικασέ, sushi

Διαβάστε και τα:
10 αγαπημένα Ασύρτικα
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems