Ο Γιώργος Σκούρας, οινολόγος και οινοποιός μας μιλά για το χαρμάνι Αγιωργίτικο – Cabernet Sauvignon όπως αυτό εκφράζεται στον «Μέγα Οίνο» του.
Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν στο χαρμάνιασμα του Αγιωργίτικου με το Cabernet Sauvignon;
Μιλάμε για το 1986. Οι γνώσεις μου για το Αγιωργίτικο, ελάχιστες. Η έμπνευση τεράστια, όταν αντίκρισα αυτά τα αμπέλια που κάνουν τον Μεγάλο Οίνο. Το Cabernet Sauvignon στο μυαλό μου ήταν η εγγύηση της ζωής του κρασιού κι αν δοκιμάσει κανείς μια παλιά φιάλη Μέγα Οίνου, βλέπει ότι το πράγμα δούλεψε καταπληκτικά.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που η κάθε μια ποικιλία προσδίδει στον χαρακτήρα των τελικών κρασιών;
Το Αγιωργίτικο είναι γνωστό για τον βελούδινο χαρακτήρα του, τα ευγενικά αρώματα και τη στρογγυλή του γεύση. Το Cabernet Sauvignon, για την τεράστια δομή του, την πολυπλοκότητα και τον σημαντικό τανικό χαρακτήρα.
Από πότε κυκλοφορεί ο «Μέγας Οίνος»; Υπήρξαν διαφοροποιήσεις στη δομή ή την οινοποίησή του;
Όπως ήδη είπα, ξεκίνησε το 1986. Ο Μέγας Οίνος ήταν από τα πρώτα κρασιά στην ιστορία του ελληνικού κρασιού, που αναμείγνυε μια ελληνική και μια ξένη ποικιλία και δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση για 28 χρόνια τώρα.
Πιστεύεις πως υπάρχουν και άλλες ελληνικές ή ξενικές ποικιλίες που ενδείκνυνται για χαρμάνιασμα με το Αγιωργίτικο;
Είναι πολλές οι προσπάθειες με το Αγιωργίτικο και πολλοί οινοποιοί της περιοχής (μεταξύ των οποίων κι εγώ), που πιστεύουν ότι, ναι, το Αγιωργίτικο ενδείκνυται για χαρμάνιασμα με άλλες ποικιλίες. π.χ. Merlot, Syrah, Μαυρόστιφο Άργους και άλλες.