Ο χημικός-οινολόγος και Γενικός Διευθυντής της Ε.Ο.Σ. Σάμου μας δίνει τα χαρακτηριστικά του λευκού Μοσχάτου:
«Είναι αρκετά γόνιμη και παραγωγική ποικιλία, αν και ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο, τον βοτρύτη, την ευδαιμίδα, τις μέλισσες, τις σφήκες και τον μολυσματικό εκφυλισμό. Προτιμά εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο, μέσης γονιμότητας, επικλινή και δίνει τον καλύτερο χαρακτήρα της σε περιοχές με υψόμετρο. Ωριμάζει στις αρχές Σεπτέμβρη δίνοντας ράγες μέσου μεγέθους με φλοιό αρκετά παχύ, κιτρινόχρυσες με σάρκα χυμώδη και γλυκιά».
Και συνεχίζει: «Η έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 16.000 στρέμματα. Το 98% και πλέον αυτών, αφορούν στην καλλιέργεια του λευκού Μοσχάτου. Απ’ αυτό παράγονται τα φημισμένα κρασιά «Σάμος» και μικρή ποσότητα επιτραπέζιου οίνου, εξαιρετικής ποιότητας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το λευκό Μοσχάτο καλλιεργείται στην περιοχή του Ρίου και Πάτρας, στην Κεφαλονιά, τη Ρόδο και σε κάποιες άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, σποραδικά».
Συγκεκριμένα για τα ξηρά κρασιά, τα οποία φτάνουν στο 10-15% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ο.Σ., χαρακτηρίζονται από την έντονη και αρμονική οσμή με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός Μοσχάτου. Και όσον αφορά στην αποδοχή τους από τους καταναλωτές: «Το Σαμιώτικο κρασί, και ειδικά το γλυκό, έχει καθιερωθεί σαν ένα σταθερά ποιοτικό κρασί που πρεσβεύει τον ελληνικό αμπελώνα. Οι έλληνες γνωρίζουν και αγαπούν τα γλυκά μας κρασιά και τα θεωρούν ένα κομμάτι της παραδοσιακής γαστρονομίας μας. Εκτιμούν δε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι εκσυγχρονιζόμαστε και ότι το γλυκό κρασί της Σάμου είναι πλέον μία σύγχρονη πρόταση για το κλείσιμο ενός ιδιαίτερου γεύματος. Επίσης, λόγω του ότι τελευταία υπάρχει μία τάση για ξηρά λευκά κρασιά με έντονα φρουτώδη και αρωματικό χαρακτήρα, το ελληνικό κοινό αντιδρά με ενθουσιασμό στα ξηρά μας, που κι αυτά παράγονται από το ίδιο Μοσχάτο. Οι ξένοι καταναλωτές, ιδίως στη Γαλλία, εξακολουθούν και έχουν τα γλυκά κρασιά μας σε περίοπτη θέση, στην ίδια με τα υπόλοιπα διάσημα γλυκά κρασιά του κόσμου, όπως της Πορτογαλίας και της Γαλλίας».