GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Μοσχάτο - Μανώλης Τσακαλάκης

Tsakalakis.JPG 
Ο χημικός-οινολόγος και Γενικός Διευθυντής της Ε.Ο.Σ. Σάμου μας δίνει τα χαρακτηριστικά του λευκού Μοσχάτου:

«Είναι αρκετά γόνιμη και παραγωγική ποικιλία, αν και ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο, τον βοτρύτη, την ευδαιμίδα, τις μέλισσες, τις σφήκες και τον μολυσματικό εκφυλισμό. Προτιμά εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο, μέσης γονιμότητας, επικλινή και δίνει τον καλύτερο χαρακτήρα της σε περιοχές με υψόμετρο. Ωριμάζει στις αρχές Σεπτέμβρη δίνοντας ράγες μέσου μεγέθους με φλοιό αρκετά παχύ, κιτρινόχρυσες με σάρκα χυμώδη και γλυκιά».

Και συνεχίζει: «Η έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 16.000 στρέμματα. Το 98% και πλέον αυτών, αφορούν στην καλλιέργεια του λευκού Μοσχάτου. Απ’ αυτό παράγονται τα φημισμένα κρασιά «Σάμος» και μικρή ποσότητα επιτραπέζιου οίνου, εξαιρετικής ποιότητας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το λευκό Μοσχάτο καλλιεργείται στην περιοχή του Ρίου και Πάτρας, στην Κεφαλονιά, τη Ρόδο και σε κάποιες άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, σποραδικά».

Συγκεκριμένα για τα ξηρά κρασιά, τα οποία φτάνουν στο 10-15% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ο.Σ., χαρακτηρίζονται από την έντονη και αρμονική οσμή με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός Μοσχάτου. Και όσον αφορά στην αποδοχή τους από τους καταναλωτές: «Το Σαμιώτικο κρασί, και ειδικά το γλυκό, έχει καθιερωθεί σαν ένα σταθερά ποιοτικό κρασί που πρεσβεύει τον ελληνικό αμπελώνα. Οι έλληνες γνωρίζουν και αγαπούν τα γλυκά μας κρασιά και τα θεωρούν ένα κομμάτι της παραδοσιακής γαστρονομίας μας. Εκτιμούν δε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι εκσυγχρονιζόμαστε και ότι το γλυκό κρασί της Σάμου είναι πλέον μία σύγχρονη πρόταση για το κλείσιμο ενός ιδιαίτερου γεύματος. Επίσης, λόγω του ότι τελευταία υπάρχει μία τάση για ξηρά λευκά κρασιά με έντονα φρουτώδη και αρωματικό χαρακτήρα, το ελληνικό κοινό αντιδρά με ενθουσιασμό στα ξηρά μας, που κι αυτά παράγονται από το ίδιο Μοσχάτο. Οι ξένοι καταναλωτές, ιδίως στη Γαλλία, εξακολουθούν και έχουν τα γλυκά κρασιά μας σε περίοπτη θέση, στην ίδια με τα υπόλοιπα διάσημα γλυκά κρασιά του κόσμου, όπως της Πορτογαλίας και της Γαλλίας».

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems