GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ξινόμαυρο + Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon

της Μαρίας Νέτσικα
φωτογραφίες: Heinz Troll

Σοφιστικέ!
Κομψό!
Γοητευτικό!
Απόλυτα σαγηνευτικό!

Είμαι σίγουρη πως αν το Ξινόμαυρο ήταν σταρ του σινεμά, θα ήταν ο Sean Connery στον ρόλο του James Bond! Τα κρασιά του, παρά την αρσενική τους δύναμη, διαθέτουν χάρη και όταν φτάσουν στα καλύτερά τους ξεχειλίζουν αισθησιακά αρώματα.

Ωστόσο, το Ξινόμαυρο, ιδίως όταν είναι νεαρό, μπορεί να εμφανίζεται στυφό και επιθετικό. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε τανίνες -οι οποίες βεβαίως ανταποκρίνονται, ιδιαιτέρως θετικά, στη μακρόχρονη παλαίωση-, στην περίπτωση δύσκολης χρονιάς και ατελούς ωρίμανσης οδηγεί στο χαρμάνιασμα με σταφύλια που θα προσθέσουν την απαραίτητη αλκοόλη, μαλακώνοντας συγχρόνως τη γεύση και διασφαλίζοντας τη στρογγυλάδα.

Έτσι, λοιπόν, πρωτοξεκίνησαν τα χαρμάνια του Ξινόμαυρου με τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες, κυρίως με το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon.
Δοκιμάζουμε κλασικές και νέες ετικέτες, εκφράσεις αυτών των χαρμανιών.

Xinomavro_blens1.jpg

Κτήμα Γιαννακοχώρι 2008
Κυρ Γιάννη
15.00 €
Όταν κανείς μιλάει για το χαρμάνι Ξινόμαυρο-Merlot, το πρώτο κρασί που του έρχεται στο μυαλό είναι το Κτήμα Γιαννακοχώρι από τη Νάουσα. Ένα υπέροχο ερυθρό κρασί, στιβαρό, πολύπλοκο, πολυδιάσταστο με την υπογραφή του κυρ Γιάννη Μπουτάρη και του γιου του Στέλλιου.

Ξινόμαυρο-Merlot 2006
Μπαμπατζίμ
12.00 €
Το κρασί αποτυπώνει την όμορφη αρμονία των ποικιλιών που συμμετέχουν στο χαρμάνι του. Με αρώματα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας και μπαχαρικών, ωραίο και ισορροπημένο στόμα, πολύ καλή τανική δομή και στιβαρότητα είναι μια κομψή πρόταση.

Merlot & Ξινόμαυρο 2009
Οινοποιία Αϊδαρίνη
9.00 €
Ξινόμαυρο και Merlot (50%-50%) από τη γνωστή οινοποιία της Γουμένισσας. Μια ωραιότατη εκδοχή του χαρμανιού με πυκνότητα και ένταση φρούτου. Πίνεται εύκολα και ευχάριστα, είναι ιδιαίτερα φιλικό και προσιτό, επίσης, παλαιώνει εξίσου όμορφα.

Ίμερος 2008
Α.Α.Ο.Σ. Βαένι Νάουσα
7.00 €
Το κρασί αξιοποιεί την ήπια πικάντικη φύση του Syrah, που χαρίζει στο χαρμάνι όμορφη και πιο προσιτή διάσταση. Ο ερυθρός Ίμερος χαρακτηρίζεται από άρωμα κόκκινων φρούτων πάνω σε φόντο ντομάτας και νόστιμη γεύση που υποστηρίζεται διακριτικά από την οξύτητα.

Prima Terra
Ξινόμαυρο/Syrah 2007
Κτήμα Χατζημιχάλη
10.00 €
Ένα καινούργιο ερυθρό κρασί από το Κτήμα Χατζημιχάλη με εξαιρετικό πάντρεμα του Ξινόμαυρου με το κοσμοπολίτικο Syrah. Πλούσιο, καλά δομημένο, αλλά και ταυτόχρονα γοητευτικό, με αρώματα κόκκινων φρούτων, πικάντικα μπαχάρια, κεράσια και δαμάσκηνα.


Xinomavro_blens2.jpg
Ξινόμαυρο-Cabernet Sauvignon 2009
Κτήμα Χατζηβαρύτη 2009
9.50 €
Το Ξινόμαυρο της Γουμένισσας συναντάει το εξίσου ατίθασο Cabernet Sauvignon για να δώσουν ένα ερυθρό κρασί με εκλεπτυσμένο ύφος, που κερδίζει τις εντυπώσεις. Κρασί φαγητού, που πίνεται εύκολα και ευχάριστα, ωστόσο, η αναμονή της παλαίωσης αξίζει τον κόπο.

Κτήμα Άλφα 2007
21.00 €
Πλούσιο, πληθωρικό, γεμάτο ερυθρό κρασί από το Αμύνταιο και το χαρμάνι: Ξινόμαυρο (20%), Merlot (20%), Syrah (60%). Το κρασί πήρε τη θέση του ανάμεσα στα αγαπημένα ερυθρά, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά. Ενδείκνυται εξίσου για άμεση απόλαυση ή για παλαίωση.

Πετραία Γη 2007
Ε.Α.Σ. Αμυνταίου
11.50 €
Ευγενές ερυθρό από τον Συνεταιρισμό Αμύνταιου. Το Merlot και το Syrah στρογγυλεύουν το «άγριο» Ξινόμαυρο, δημιουργώντας ένα κρασί εξαιρετικά φιλικό και εύκολο να σταθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι.

Κτήμα Βογιατζή 2007
12.00 €
Μοναδική αρωματική παρτιτούρα, γεμάτη από νότες λιαστής ντομάτας, πολτού ελιάς, αλλά και αποξηραμένου δαμάσκηνου. Κομψό και πικάντικο στη μύτη, με γεμάτο σώμα, το ερυθρό κρασί του κτήματος από τον Βελβεντό (χαρμάνι Ξινόμαυρου, Merlot και Cabernet Sauvignon) εκφράζει τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ευχές Ερατεινές 2009
Οινοποιία Πιερία Ερατεινή
12.00 €
Πορφυρό, με καταιγιστικά αρώματα. Τα ώριμα φρούτα του Syrah (30%) και η λιαστή ντομάτα του Ξινόμαυρου (20%) έχουν τυλιχθεί με τον μανδύα του δέρματος και της πράσινης πιπεριάς του Cabernet (50%). Κρασί με γευστική πυκνότητα και ηδονική υφή από τον Κολινδρό Πιερίας.

Xinomavro_blens3.jpg
Κάβα Μπουτάρη 2005
9.50 €
Αυθεντικό δείγμα ερυθρού κρασιού παλαίωσης που αναδεικνύει την τέχνη του οινοποιού στο πάντρεμα των: Ξινόμαυρο (40%), Merlot (30%), Cabernet Sauvignon (15%) και Syrah (15%). Κομψό και πολύπλοκο, το κρασί είναι μια σταθερή απόλαυση εδώ και πολλά χρόνια και έχει φανατικούς φίλους.

Μετόχι Χ 2006
Tsantali
16 €
Κόκκινα λουλούδια και μαύρα φρούτα. Πλούσιο και σαρκώδες, πλην μαλακό. Το Ξινόμαυρο δίπλα στο Cabernet Sauvignon, αλλά και στο χαρισματικό Λημνιό, δίνει ένα εξαιρετικό κρασί από τον επίσης χαρισματικό αμπελώνα στο μετόχι της Χρωμίτσας του Αγίου Όρους, κάτω από τις καλλιεργητικές φροντίδες της εταιρείας Τσάνταλη.

VelventOinós 2008
Οινοποιία Ζανδέ
11.00 €
Πλούσιο, δυνατό, κλασσικό χαρμάνι Ξινόμαυρου και Syrah, από τον Βελβεντό Κοζάνης. Κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων, πικάντικα μπαχαρικά και δαμάσκηνα, γεμάτο σώμα και ισορροπία.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο 41 – Δεκέμβριος 2011 του Wine Plus magazine

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems