Αφυπνιστική οξύτητα, γευστικός πλούτος, γενναιόδωρο αλκοόλ, άρωμα λεμονανθών. Μ' αυτά τα εφόδια στη βαλίτσα του, το Ασύρτικο, το πιο δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι, ξεκίνησε από την πατρίδα του τη Σαντορίνη για να κατακτήσει την Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Μόνο του ή μαζί με άλλα σταφύλια μας έδωσε μικρά και μεγάλα αριστουργήματα.
Ο γνωστός οινολόγος και οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου γνωρίζει τη συμπεριφορά του Ασύρτικου τόσο σε μια ξηροθερμική περιοχή όπως η Επανομή όσο και το υψόμετρο των 400 μέτρων, στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας όπου βρίσκεται το Κτήμα Βιβλία Χώρα που δημιούργησε με τον Βασίλη Τσακτσαρλή.
Μας εξηγεί λοιπόν πως «το Ασύρτικο στην Επανομή έχει πλουσιότερο σώμα και περισσότερο μεταλλική γεύση. Ωριμάζει 10 μέρες νωρίτερα και έχει έντονα αρώματα στο στόμα. Αντίθετα στο υψόμετρο των 400 μ. στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας, εμφανίζει με ωραιότατο άρωμα μύτης, υψηλότερη οξύτητα και περισσότερη φινέτσα στο στόμα».
Γι' αυτό τον λόγο και στα δύο κτήματα συνδυάζεται με διαφορετικές ποικιλίες. Στο λευκό Κτήμα Γεροβασιλείου το χαρμάνι που δίνει το πολυβραβευμένο κρασί είναι Ασύρτικο με Μαλαγουζιά. «Ο συνδυασμός μου προέκυψε όταν πριν από 25χρόνια, πειραματιζόμουνα με την ποικιλία Μαλαγουζιά. Τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ήταν έντονα, η οξύτητά της όμως μικρή. Έτσι στράφηκα σε μια ποικιλία με δυνατή γεύση και έντονη οξύτητα. Από τον ελληνικό αμπελώνα ανταποκρινόταν το Ασύρτικο».
Στη Βιβλία Χώρα το σκεπτικό είναι όμως διαφορετικό. «Το λευκό Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι συνδυασμός 40% Ασύρτικου και 60% Sauvignon. Ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας του Sauvignon Blanc συνδυάζεται με τη μεταλλική γεύση του Ασύρτικου για να δώσει ένα κρασί πιο σύνθετο, με μοναδική προσωπικότητα».