H αμπελουργική ζώνη με μια ματιά:
Έκταση αμπελώνων: 4.310 ha
Π.Γ.Ε.: Μεσσηνία, Πυλία, Τριφυλία
Ποικιλίες:
Λευκές
Φιλέρι, Ασύρτικο, Ροδίτης, Ugni Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc
Ερυθρές
Αγιωργίτικο, Φωκιανό, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache rouge, Carignan
Στη Μεσσηνία, οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψίπεδα, εκτεθειμένα στην ευνοϊκή επίδραση του Ιονίου πελάγους, σε εδάφη ασβεστολιθικά, με μικρότερα υδατικά αποθέματα. Πιο αξιόλογη αμπελουργικά είναι η περιοχή της Τριφυλίας και αμέσως επόμενη αυτή της Πυλίας.
Το σχετικά χαμηλό υψόμετρο, το εύφορο έδαφος, το γλυκό κλίμα, η μεγάλη ηλιοφάνεια και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών, έχουν καθορίσει και την ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα.
Από τις ελληνικές ποικιλίες φυτεύτηκαν ο Ροδίτης, το Φιλέρι, το Ασύρτικο και τα ερυθρά Φωκιανό, Αγιωργίτικο.
Κυρίως όμως οι αμπελουργοί στράφηκαν στα κοσμοπολίτικα σταφύλια. Chardonnay, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache rouge, Merlot, Carignan καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των αμπελώνων.
Και τα κρασιά που παράγονται κυκλοφορούν με ένδειξη Π.Γ.Ε.: Μεσσηνία, Πυλία, Τριφυλία. Λιπαρά λευκά, ροζέ με έντονο φρούτο και βαθυκόκκινα, πλούσια ερυθρά που αντανακλούν το θερμό κλίμα όπου φτιάχνονται, παραπέμποντας συχνά στα κρασιά του Νέου Κόσμου.
Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία:
Νέστωρ Οινοποιητική
37°02'49.53" Ν 21°43'34.98" E
Το οινοποιείο που από τη δεκαετία του '50 στέγαζε τη δραστηριότητα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Μεσσηνίας, σήμερα φιλοξενεί μια καινοτόμο συνεργασία μεταξύ της ένωσης και της οικογένειας Λαφαζάνη, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή κρασιών και αποσταγμάτων οινοπνευματωδών ποτών για επτά δεκαετίες .
Το τεραστίων διαστάσεων οινοποιείο βρίσκεται στα βόρεια του όρμου του Ναβαρίνου και μόλις λίγα χιλιόμετρα από ανάκτορα του Νέστορα βασιλιά της Πύλου που θεωρούνται από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Ο κομψότατος χώρος υποδοχής με την εξαιρετική θέα είναι ένα πραγματικό «παράθυρο στον ουρανό» στο κέντρο της Μεσσηνιακής γης, όπου η αμπελουργία υπάρχει για περισσότερα από 4000 χρόνια, όπως αποδεικνύει η αρχαιολογική έρευνα.
Highlight: Τα αρχαία αγγεία κρασιού από τα ανάκτορα του Νέστορα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο. Τρανές αποδείξεις μιας οινικής παράδοσης που οδηγεί στο σήμερα.
Πύργος Μεσσηνίας, τηλ. 27630 41073, www.nestorwines.gr
Επισκέψιμο: ΔΕ – ΣΑ: 9:00 – 18:00, Κατόπιν συνεννόησης για το κόστος και τις επισκέψεις εκτός ωραρίου.
Κτήμα Παναγιωτόπουλου
37°04'54.15" Ν 21°41'24.67" E
Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος με τον φυτωριούχο πατέρα του και τη γεωπόνο σύζυγό του καλλιεργεί με βιολογικές μεθόδους τους αμπελώνες που περικυκλώνουν το οινοποιείο του. Η σύγχρονη μονάδα είναι μια καλή πρόταση για όσους ταξιδεύουν στην περιοχή και θέλουν να γνωρίσουν το οινικό της προφίλ. Θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθεί στο αμπέλι, να ξεναγηθούν στο οινοποιείο και να δοκιμάσουν τα κρασιά τους.
Πύργος Τριφυλίας, τηλ. 27630 41190, www.panagiotopouloswines.com