GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ολύμπιοι Θεοί και το κρασί της Ραψάνης

Είστε για έναν περίπατο στους αμπελότοπους του Ολύμπου; Ότι πρέπει για ταξιδιώτες που αγαπούν τον βουνίσιο αέρα αλλά και τους οινικούς λαβύρινθους της σύγχρονης  Ελλάδας.

Αφήνουμε πίσω μας την εθνική οδό στη στροφή για Ραψάνη και παίρνουμε τον ανηφορικό δρόμο που ελίσσεται μέσα από καστανιές, δρυς, πλατάνια κι αμπέλια. Κι όσο περισσότερο ανεβαίνουμε, η θέα κερδίζει σε μεγαλείο! Στα πόδια μας χαμηλά απλώνεται ο Θεσσαλικός κάμπος, το καταγάλανο Αιγαίο, ο Θερμαϊκός κόλπος, πιο πέρα οι κορυφογραμμές του Χορτιάτη και οι παραλίες της Χαλκιδικής. Μια τελευταία στροφή και τα πρώτα σπίτια εμφανίζονται, αμφιθεατρικά τοποθετημένα στην νοτιοανατολική πλαγιά του Ολύμπου στα 800 μέτρα -που θεωρούνται ακόμη πρόποδες!

Τα αμπέλια, τα σταφύλια και τα κρασιά
Ο αμπελώνας της Ραψάνης, έκτασης  κάτι λιγότερο από 2.000 στρέμματα και με παραγωγή των σταφυλιών που μόλις ξεπερνά τους 1.000 τόνους, σκαρφαλώνει στις βουνοκορφές του προφήτη Ηλία, στις κοινότητες Ραψάνης, Πυργετού, Αμπελακίων. Τα περισσότερα αμπέλια, είναι φυτεμένα από την πλευρά των Τεμπών για να έχουν ανατολική και νοτιανατολική έκθεση στον ήλιο, σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 100 και φτάνει στα 700 μέτρα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τρεις: το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό, όλες τους ερυθρές. Από τη συνοινοποίησή τους παράγεται ένα κόκκινο κρασί με πολύπλοκο μπουκέτο και ρουμπινί χρώμα που γρήγορα αποκτά γλυκούς καστανούς τόνους. Στο στόμα είναι στρόγγυλο και ζεστό με χαλινωμένο το νεύρο του Ξινόμαυρου. Το Π.Ο.Π. Ραψάνη.

Οι οινοποιοί
Τη διατήρηση και την προώθηση της ζώνης την οφείλουμε, σίγουρα, στην οινοποιία Ευάγγελος Τσάνταλης, η οποία το 2005 ανέλαβε να λειτουργήσει το συνεταιριστικό οινοποιείο που μέχρι τότε ήταν ο μοναδικός οινοπαραγωγός.
Σήμερα Π.Ο.Π. Ραψάνη παράγει επίσης η Οινοποιία Ντούγκου, από ιδιόκτητους αμπελώνες στα Προσήλια Ραψάνης.

info
Ευάγγελος Τσάνταλης, Εθν. Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, τηλ. 23990 76100
Οινοποιία Ντούγκου, Ιτέα Λάρισας, τηλ. 2410 620621

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems