GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Κεφαλονιά, η γη της Ρομπόλας

Η Κεφαλονιά με την κοσμοπολίτισσα πρωτεύουσα, τις απίστευτα ωραίες παραλίες και τα εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα, είναι μια κούκλα. Ταξιδεύοντας στην ενδοχώρα της, οι δρόμοι στριφογυρίζουν διαρκώς ανάμεσα από ελαιώνες και κήπους με εσπεριδοειδή. Ψηλά ο Αίνος μοσχοβολά ρίγανη και θρούμπα. Τα ορεινά χωριουδάκια θαρρείς πως ζουν ακόμη σ' άλλες εποχές. Όσο για το κρασί της;

Κρασιά από την εποχή του Τρωικού πολέμου
Το νησί παρήγαγε κρασί από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Κέφαλος ήταν γιος του Ερμή και της Έρσης, της κόρης του βασιλιά Κέκροπα, ιδρυτού της Αθήνας. Ο νέος εκδιώχθηκε από την πατρική γη κι αφού περιπλανήθηκε, με θεϊκή απόφαση εγκαταστάθηκε στο νησί που προς τιμήν του ονομάστηκε Κεφαλληνία. Μαζί του μετέφερε και την άμπελο. Κατά τους Ομηρικούς χρόνους το κρασί που παραγόταν εδώ, το θεωρούσαν το πιο άξιο δώρο, ικανό να στεριώσει φιλίες, να δημιουργήσει νέους δεσμούς, να διαλύσει παρεξηγήσεις, να οικοδομήσει συμμαχίες.
 
Ο σημερινός αμπελώνας
Αρκεί να κάνεις μια βόλτα στον νότο της Κεφαλονιάς για να δεις πως το αμπέλι καλλιεργείται ανάμεσα σε πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές, παντού. Ο αμπελώνας του νησιού, κατά τα 2/3 του βρίσκεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε εδάφη κυρίως ασβεστολιθικά, ιδιαίτερα φτωχά σε οργανική ουσία. Το κλίμα είναι μαλακό, οι βροχοπτώσεις αρκετές και η επίδραση του Μαύρου Βουνού, του Αίνου, εξαιρετικά ευνοϊκή. Όλα τα παραπάνω μαζί με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και το μικρό μέγεθος των αμπελοτεμαχίων (κατά μέσο όρο 4,5 στρέμματα ανά παραγωγό) έχουν καθορίσει τη μορφή της αμπελοκαλλιέργειας. Τα σταφύλια που καλλιεργούνται είναι η Ρομπόλα, το λευκό Μοσχάτο, η Μαυροδάφνη κι ορισμένα λιγότερο γνωστά όπως το Τσαούσι, το Βοστιλίδι (γνωστό κι ως Γουστολίδι), οι ντόπιες Μοσχατέλλα και Ζακυνθινό.
Απ' αυτά παράγονται οι οίνοι Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης): Ρομπόλα Κεφαλληνίας, Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, Μοσχάτος λευκός Κεφαλληνίας καί οι Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης): Πλαγιές Αίνου, Μεταξάτων, Μαντζαβινάτων

Η γη της Ρομπόλας 
Η αδιαφιλονίκητη, πάντως,
κορωνίδα των κρασιών του νησιού είναι ο Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Η ζώνη της Ρομπόλας βρίσκεται στο νότιο και κεντρικό κομμάτι του νησιού, πιο συγκεκριμένα στις κοινότητες Ομαλών, Τρωϊανάτων, Φαρακλάτων, Διλινάτων και Δαυγάτων. Αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε τη φιδίσια διαδρομή που τη διασχίζει. Καταπράσινη φύση και αμπελώνες, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, να σκαρφαλώνουν μέχρι ψηλά στις πλαγιές του Αίνου, να φτάνουν στα 800 μέτρα. Τα φυτά είναι φυτεμένα στην κυριολεξία πάνω στην πέτρα. Αυτές όμως, οι κροκάλες κρύβουν ένα έδαφος ασβεστοαργιλώδες και παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ωρίμανση των σταφυλιών. Η διαμόρφωση είναι φυσικά κυπελλοειδής και το κλάδεμα χαμηλό. Ο τρύγος συνήθως γίνεται στα τέλη του Αυγούστου με αρχές του Σεπτέμβρη και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 400 κιλά το στρέμμα. Ο χαρακτηριστικός τύπος του κρασιού της Ρομπόλας συνίσταται σε φρέσκο, διακριτικό άρωμα άγουρων εσπεριδοειδών, σε ζωηρή οξύτητα και σώμα ικανό να την ισορροπήσει, προσφέροντας γευστική αρμονία. Είναι ένα λευκό κρασί που ταιριάζει απόλυτα με τα όστρακα, τα ψητά ψάρια και άλλα πιάτα του νησιού, όπως η Κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα ή τα χόρτα με αλιάδα (πουρέ με ελαφριά γεύση σκόρδου).
 
Σήμερα στο πλαίσιο μιας αμπελοοινικής «αναγέννησης» του νησιού, έχουν εμφανιστεί και καινούργιες οινοποιητικές επιχειρήσεις με ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Σημειώστε τα ονόματα: Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, Gentilini, Κτήμα Σκλάβου, Οινοποιείο Μελισσινός, Οινοποιείο Μενούση, Αμπελώνες Χαριτάτου και Κτήμα Φοίβος. Κι έχετε υπ' όψη σας ότι ορισμένα από τα παραπάνω οινοποιεία είναι ανοικτά στις επισκέψεις των οινόφιλων, διαθέτοντας ωραιότατες αίθουσες υποδοχής. 
 
info
Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς, Ομαλά, τηλ. 26710 86301
Gentilini, Μηνιές, τηλ. 26710 41618
Κτήμα Σκλάβου, Κεχριώνας Παλικής, τηλ.26710 91930
Κτήμα Φοίβος, Βάτσα Παλικής, τηλ. 26710 29505
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems