ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας
Αφήνουμε τη Θεσσαλονίκη με βόρεια κατεύθυνση και σε λιγότερο από μία ώρα είμαστε στη Γουμένισσα. Στα στενόμακρα σπίτια με τα ξύλινα δοκάρια, τα χαγιάτια, τις κεραμιδοσκεπές και τους ερμητικούς αυλόγυρους από πέτρα αναγνωρίζουμε εύκολα τα αρχιτεκτονικά σημάδια της ορεινής Μακεδονίας. Άλλοτε η Γουμένισσα ζούσε από το μετάξι και το κρασί της. Σήμερα τα μεγάλα μεταξουργεία στην είσοδο της πόλης είναι παρατημένα ο εξοπλισμός τους μέσα είναι σχεδόν ατόφιος, μαζεύει όμως απλώς σκόνη. Το κρασί ευτυχώς τη γλίτωσε.
Ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας
Η περιοχή είναι ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας. Οι αμπελώνες απλώνονται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο και σε λόφους με απαλές κλίσεις στα νότια της πόλης, σε υψόμετρο 150-250 μέτρων. Εδώ το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Ο βαρδάρης φυσά όλες τις εποχές του χρόνου ξορκίζοντας τις ασθένειες και η υγρασία από τη γειτονική κοιλάδα του Αξιού μετριάζει τους θερινούς καύσωνες. Σ' αυτή την περιοχή καλλιεργείται το Ξινόμαυρο, η πιο διάσημη και ποιοτική ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, μαζί με τη Νεγκόσκα, ένα ντόπιο ερυθρό σταφύλι. Τα αμπέλια έχουν φυτευτεί και με τις δύο ποικιλίες, σε αναλογία 3:1 περίπου κι από τη συνοινοποίησή τους παράγονται τα κρασιά με την ένδειξη Ονομασίας Προέλευσης Γουμένισσα. Ζωηρόχρωμα και φινετσάτα, συνδυάζουν τις μαλακές τανίνες της Νεγκόσκας, με το φρούτο και τη μακριά, ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση, που παραπέμπει κατευθείαν στο Ξινόμαυρο.
Τα κρασιά της Γουμένισσας στο τραπέζι
Ο γευστικός χαρακτήρας τους αναζητά τη συνοδεία των κόκκινων ψητών κρεάτων, το πάντρεμα με τις γλυκές σάλτσες, τη χάρη των μυρωδάτων μπαχαρικών. Η φινέτσα τους μας προκαλεί να δοκιμάσουμε ένα πάντρεμα με τα τοπικά εδέσματα όπως νοστιμότατες πίτες, ντόπιο κυνήγι, λουκάνικο με πράσο, γιαπράκια, εκλεκτό κατσικίσιο τυρί και κάστανα.
Οινοποιοί στη Γουμένισσα
Στη περιοχή λειτουργούν σήμερα πέντε οινοποιεία. Το ένα ανήκει στη Μπουτάρη Οινοποιητική, η οποία και παρήγαγε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε με την ένδειξη Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσα. Τα υπόλοιπα στους παραγωγούς Αϊδαρίνη, Τάτση, Ευτυχίδη και Κτήμα Χατζηβαρίτη.