GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Γουμένισσα
ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας
 
Αφήνουμε τη Θεσσαλονίκη με βόρεια κατεύθυνση και σε λιγότερο από μία ώρα είμαστε στη Γουμένισσα. Στα στενόμακρα σπίτια με τα ξύλινα δοκάρια, τα χαγιάτια, τις κεραμιδοσκεπές και τους ερμητικούς αυλόγυρους από πέτρα αναγνωρίζουμε εύκολα τα αρχιτεκτονικά σημάδια της ορεινής Μακεδονίας. Άλλοτε η Γουμένισσα ζούσε από το μετάξι και το κρασί της. Σήμερα τα μεγάλα μεταξουργεία στην είσοδο της πόλης είναι παρατημένα ο εξοπλισμός τους μέσα είναι σχεδόν ατόφιος, μαζεύει όμως απλώς σκόνη. Το κρασί ευτυχώς τη γλίτωσε.
 
Ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας
Η περιοχή είναι ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας. Οι αμπελώνες απλώνονται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο και σε λόφους με απαλές κλίσεις στα νότια της πόλης, σε υψόμετρο 150-250 μέτρων. Εδώ το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Ο βαρδάρης φυσά όλες τις εποχές του χρόνου ξορκίζοντας τις ασθένειες και η υγρασία από τη γειτονική κοιλάδα του Αξιού μετριάζει τους θερινούς καύσωνες. Σ' αυτή την περιοχή καλλιεργείται το Ξινόμαυρο, η πιο διάσημη και ποιοτική ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, μαζί με τη Νεγκόσκα, ένα ντόπιο ερυθρό σταφύλι. Τα αμπέλια έχουν φυτευτεί και με τις δύο ποικιλίες, σε αναλογία 3:1 περίπου κι από τη συνοινοποίησή τους παράγονται τα κρασιά με την ένδειξη Ονομασίας Προέλευσης Γουμένισσα. Ζωηρόχρωμα και φινετσάτα, συνδυάζουν τις μαλακές τανίνες της Νεγκόσκας, με το φρούτο και τη μακριά, ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση, που παραπέμπει κατευθείαν στο Ξινόμαυρο.
 
Τα κρασιά της Γουμένισσας στο τραπέζι
Ο γευστικός χαρακτήρας τους αναζητά τη συνοδεία των κόκκινων ψητών κρεάτων, το πάντρεμα με τις γλυκές σάλτσες, τη χάρη των μυρωδάτων μπαχαρικών. Η φινέτσα τους μας προκαλεί να δοκιμάσουμε ένα πάντρεμα με τα τοπικά εδέσματα όπως νοστιμότατες πίτες, ντόπιο κυνήγι, λουκάνικο με πράσο, γιαπράκια, εκλεκτό κατσικίσιο τυρί και κάστανα.
 
Οινοποιοί στη Γουμένισσα
Στη περιοχή λειτουργούν σήμερα πέντε οινοποιεία. Το ένα ανήκει στη Μπουτάρη Οινοποιητική, η οποία και παρήγαγε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε με την ένδειξη Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσα. Τα υπόλοιπα στους παραγωγούς Αϊδαρίνη, Τάτση, Ευτυχίδη και Κτήμα Χατζηβαρίτη.
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems