GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Κρουαζιέρα στη ρότα των νησιώτικων κρασιών

Σαλπάρουμε για τα ελληνικά νησιά όπου ο ήλιος είναι ζεστός, οι θάλασσες κρυστάλλινες, το φεγγάρι κόκκινο και φυσά βοριάς που δροσίζει τ' αμπέλια. Η θαλασσινή μας περιήγηση θα μας φέρει σε νησιά του αρχιπελάγους και του Ιονίου με αξιόλογη οινική δραστηριότητα.


Η απόφαση είναι ομόφωνη: «Πρώτη σκάλα στη Λήμνο»
Ούριοι άνεμοι φυσούν και μας σπρώχνουν. Με πλεύση από βορρά προς νότο πιάνουμε στη Λήμνο. Το νησί είναι γνωστό για τα αρωματικά λευκά κρασιά του. Το ξηρό Λήμνος και το γλυκό Μοσχάτος Λήμνου. Αμφότερα ΠΟΠ, με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας να έχει την αποκλειστικότητα της ποικιλιακής τους σύνθεσης. Αν θελήσουμε να καταγράψουμε το προφίλ των ξηρών κρασιών της Λήμνου, θα αναφερθούμε στο ελκυστικό, όλο φινέτσα άρωμά τους που θυμίζει έντονα τριαντάφυλλο, δυόσμο και στην ελαφριά, ευχάριστη γεύση τους. Στα γλυκά πάλι, τ' αρώματα αποκτούν μεγαλύτερο βάθος και ένταση. Η γεύση γίνεται πληθωρική, μεστή για να τελειώσει με πολύ ευχάριστη, φρουτώδη επίγευση. Στους αμπελώνες της Λήμνου πάντως, καλλιεργείται και το ερυθρό σταφύλι Λημνιό δίνοντας όμορφα, κόκκινα κρασιά.

Τα χρυσαφένια κρασιά της Σάμου
Επόμενο λιμάνι η Σάμος, ορεινό νησί με περιβάλλον ιδανικό για τη γεωργία. Στις πλαγιές των δύο βουνών του, σε πεζούλες που αρχίζουν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνουν μέχρι και τα 800 μέτρα, καλλιεργείται η αρωματική ποικιλία λευκό Μοσχάτο (Muscat Blanc a petits grains). Η ποιότητα των γλυκών σαμιώτικων κρασιών (ΠΟΠ) είναι γνωστή και η φήμη τους έχει προ πολλού ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδος. Σ' αυτή συμβάλλουν αφ' ενός το ιδανικό οικοσύστημα, αφ' ετέρου η μακρά εμπειρία στην οινοποίηση. Τα σταφύλια τρυγιούνται σε υψηλή ωριμότητα και η ζύμωση διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης (vins doux, vins doux naturels). Κάποια κυκλοφορούν φρέσκα, λίγους μήνες μετά από την οινοποίησή τους. Άλλα ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια για να αναπτύξουν το μπουκέτο τους. Τέλος, ορισμένα φτιάχνονται από υπερώριμα ή από λιασμένα στον ήλιο σταφύλια (vins naturellement doux). Όλα τους μας αποπλανούν με το λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα, τον εκρηκτικό πλούτο των αρωμάτων και το βελούδο της γεύσης. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε, ωστόσο, και τα φινετσάτα, ξηρά σαμιώτικα κρασιά.

Από τον μελάντανον οίνο στης αρχαιότητας στα σημερινά κρασιά της Κω
Η οινική κρουαζιέρα, μας κατεβάζει στη νοτιοανατολική άκρη της Ελλάδας. Πλέοντας ανάμεσα στο νησιώτικο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, φτάνουμε στην Κω. Η προσπάθεια αναβίωσης της μακρόχρονης οινοποιητικής παράδοσης του νησιού πραγματοποιείται με την καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά δίπλα στις διεθνείς: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Syrah, Tempranillo για την παραγωγή εξαίρετων κρασιών (ΠΓΕ).

Ιδού η Ρόδος!
Βίρα τις άγκυρες! Το βράδυ θα δέσουμε στη Ρόδο. Τη φήμη των κρασιών της, η Ρόδος την οφείλει στο υπέροχο της κλίμα με τις πολλές ηλιόλουστες ημέρες. Το νησί απολαμβάνει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα. Αν προσθέσουμε και τις σημαντικές βροχοπτώσεις σε ιδιαίτερα συγκεντρωμένη περίοδο, καταλήγουμε σε κλίμα ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια. Ο αμπελώνας, σε μικρούς και κατάσπαρτους κλήρους, απλώνεται σε δύο ζώνες που διαφοροποιούνται από το υψόμετρο. Στην προνομιούχα ψηλή ζώνη, στις πλαγιές του όρους Αττάβυρος, οι αμπελουργοί διαμορφώνουν τα αμπέλια τους σε πεζούλες. Τα οποία αμπέλια, καθώς το νησί δεν γνώρισε τη φυλλοξήρα, είναι ηλικίας 50-60 χρόνων! Τα σταφύλια που κυρίως καλλιεργούνται είναι το Αθήρι και η Μαντηλαριά, οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Δίπλα τους συναντάμε το λευκό Μοσχάτο κι έναν ακόμη κλώνο του, το Μοσχάτο Trani. Τα κρασιά που παράγονται (ΠΟΠ και ΠΓΕ) είναι λευκά και ερυθρά, ξηρά και γλυκά με πλούσιο χρώμα και δομή. Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας πως η Ρόδος ήταν η πρώτη ελληνική περιοχή που έβαλε ντόπιο αφρώδες κρασί στα ποτήρια του Έλληνα. Και σήμερα αυτή η παράδοση, έχοντας ενισχυθεί με τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία, μας δίνει αφρώδη κρασιά με φινέτσα και χαρακτήρα.

Τα οινικά θέλγητρα της Σαντορίνης
Μπαίνουμε στα νερά των Κυκλάδων και πιάνουμε στη μοναδική Σαντορίνη. Μια φορά νάρθεις εδώ, φτάνει! Το νησί σ' έχει κάνει δέσμιό του. Η ομορφιά του είναι ανεπανάληπτη, οι χάρες του πολλές. Εμείς αυτή τη φορά θα εντρυφήσουμε σε μία, στο κρασί.
Τα αμπέλια στη Σαντορίνη θα τα δούμε κατά μήκος σχεδόν ολόκληρου του οδικού δικτύου. Τραβούν, θέλεις δε θέλεις, το βλέμμα. Χαμηλά και σε σχήμα καλαθιού δεν μοιάζουν καθόλου με τα ψηλά και δυνατά κλήματα βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές. Το κυρίαρχο σταφύλι είναι το Ασύρτικο. Λευκό που διατηρεί αρκετά υψηλή οξύτητα ακόμη και στη πλήρη ωρίμανσή του. Απ' αυτό φτιάχνουν οι οινοποιοί το ξηρό κρασί ΠΟΠ Σαντορίνη. Ζωηρό, με έντονο χαρακτήρα αναγνωρίζεται από τη λεπιδωτή οξύτητα, τη γενναιόδωρη αλκοόλη, το πυκνό άρωμα εσπεριδοειδών και τη μεταλλική επίγευση. Ένα μοναδικό σύνολο. Εκτός από τα ξηρά, το νησί έχει μεγάλη παράδοση και στα γλυκά κρασιά, τα Vinsanto (ΠΟΠ). Για την παραγωγή τους απλώνουν τα σταφύλια στον ήλιο για να αφυδατωθούν, να ζαρώσουν και συνεπώς να αυξηθεί η γλυκύτητά τους. Από την οινοποίησή τους και την παλαίωση των κρασιών σε δρύινα βαρέλια προκύπτει ένα γλυκό κρασί με χρυσαφένιο χρώμα, μαλακιά, βελουδένια γεύση και με αρώματα που θυμίζουν σύκα, μέλι, σοκολάτα.

Απόβαση στην οινοφόρο Κρήτη
Όπου και να βρεθούμε στη λεβεντομάνα Κρήτη, αξίζει ν' απολαύσουμε τις νοστιμιές της ξακουστής υγιεινής διατροφής της. Απαραίτητοι συνοδοί, τα κρητικά κρασιά. Παρόλη τη νότια θέση της, η Κρήτη είναι ιδανική για την αμπελοκαλλιέργεια, γι' αυτό άλλωστε παράγεται εδώ το 1/5 των ελληνικών κρασιών. Ο κρητικός αμπελώνας που θεωρείται από τους πιο παραδοσιακούς της Ευρώπης βρίσκεται στη βορεινή πλευρά. Όχι τυχαία, βέβαια. Διότι το νησί μπορεί να φημίζεται για το ήπιο και υγιεινό του κλίμα, το πεντάμηνο όμως καλοκαίρι, που το καθιστά τόσο δημοφιλές στις τάξεις των τουριστών, δεν ευνοεί απαραίτητα τις καλλιέργειες. Η θερινή ξηρασία δεν νικιέται εύκολα. Έτσι οι αμπελουργοί έστησαν τα αμπέλια τους πίσω από την ορεινή ραχοκοκαλιά του Ψηλορείτη, για να τα προφυλάσσει από τον θερμό λίβα της Ανατολής, σε κοιλάδες και πλαγιές που δροσίζονται από τα βοριαδάκια του Αιγαίου. Κάπως έτσι το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων βρίσκεται στο βόρειο κεντρικό τμήμα του νησιού, γύρω από το Ηράκλειο, καθώς και στη Σητεία, στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Αυτόχθονες ποικιλίες, οι Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Μαντηλαριά, Λιάτικο, Μοσχάτο, Δαφνί και Πλυτό καλλιεργούνται δίπλα στις ξενικές Syrah, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot. Παράγουν μια ολόκληρη γκάμα κρασιών, λευκών, ροζέ και ερυθρών, ξηρών και γλυκών. Και ο νομοθέτης παραχώρησε απλόχερα τις ενδείξεις ποιότητας στο νησί. Μετράμε τέσσερις Ονομασίες Προέλευσης: Αρχάνες, Πεζά, Δαφνές, Σητεία κι άλλες τόσες Γεωγραφικές ενδείξεις.

Κεφαλονιά, η γη της Ρομπόλας
Θα τελειώσουμε την κρουαζιέρα μας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η Κεφαλονιά με την κοσμοπολίτισσα πρωτεύουσα, τις απίστευτα ωραίες παραλίες και τα εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα, είναι μια κούκλα που μας σερβίρει ένα αιθέριο λευκό κρασί, με άρωμα λεμονιού και λουλουδιών, φίνες μεταλλικές αποχρώσεις, ζωηρή οξύτητα και σώμα ικανό να την ισορροπήσει, προσφέροντας γευστική αρμονία. Τη Ρομπόλα Κεφαλληνίας (ΠΟΠ) που φτιάχνεται από το σταφύλι Ρομπόλα.

Η οινική μας κρουαζιέρα έφτασε στο τέλος της. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και δοκιμάζουμε ακόμη μία φορά τα νησιώτικα κρασιά της Ελλάδας. Οι γεύσεις τους είναι μια παρακαταθήκη που θα μας ξυπνά καλοκαιρινές θύμησες ακόμη και τις μουντές ημέρες του χειμώνα.



WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems