του Βασίλη Τασιόπουλου
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine
Τα κοκτέιλ είναι ξανά στη μόδα! Οι μπάρμεν σ' όλο τον κόσμο παρατηρούν μια στροφή στα γούστα των πελατών τους. Τα φημισμένα μπαρ του Παρισιού, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, εκτός από τη δίψα για πολύπλοκα κοκτέιλ, επιβεβαιώνουν και μια αυξανόμενη προτίμηση προς τα κλασσικά, τα παλιομοδίτικα, όπως το Μαρτίνι, το Μανχάταν και το Cosmopolitan.
Λίγα λόγια για την ιστορία των κοκτέιλ
Δεν ξέρουμε πότε και πως φτιάχτηκε το πρώτο κοκτέιλ. Η καταγωγή του ονόματος είναι άγνωστη και πολλοί ερίζουν για αυτήν. Μια εκδοχή παραπέμπει στην Αμερική, στην περίοδο της Ανεξαρτησίας. Τότε, σε κάποιο πανδοχείο μαγείρευαν κοτόπουλα και μετά το δείπνο κερνούσαν ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, ενώ οι γάλλοι στρατιώτες φώναζαν «Vive la cock tail».
Η επόμενη, μας πηγαίνει στη Νέα Ορλεάνη, στην αποθήκη του Antoine Peychaud, διάσημου για τη δημιουργία του sazerac, του προγόνου –πιθανώς- όλων των κοκτέιλ, που φτιαχνόταν από την ανάμειξη bitters με ζάχαρη, αψέντι και ουίσκι. Ο Peychaud σέρβιρε δείγματα του ποτού του σε μια αυγοθήκη, cocqueter τη λένε στη Γαλλία. Χάρις στο ταλέντο των Αμερικανών να προφέρουν άσχημα τα Γαλλικά, μας έμεινε η λέξη cocktail.
Υπάρχει όμως και μια άλλη ιστορία που θέλει τον εγγλέζο Richard Drake, ένα από τους πιο γνωστούς cocktail experts στην Αμερική να φτιάχνει ένα ποτό που έγινε γνωστό ως Draque αναμειγνύοντας λάιμ, ρούμι, ζάχαρη και νερό. Το σέρβιραν με μια ξύλινη κουτάλα που την αποκαλούσαν minously cockstail.
Σημειώνω και τη γαλλική εκδοχή από τη λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών.
Όποια κι αν είναι η αλήθεια, στην πραγματικότητα τα περισσότερα κοκτέιλ δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης για να καλύψουν τη γεύση του φθηνού αλκοόλ με μίξεις ποτών και προσθήκες χυμών.
Η μόδα τους όμως εμφανίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και στα '50s. Τότε οι πελάτες σύχναζαν σε μπαρ και κλαμπ που πρότειναν «ποτά με υπογραφή», δημιουργημένα από τους ίδιους τους μπάρμεν ή τους ιδιοκτήτες τους προς τιμή των διάσημων θαμώνων τους. Από τα πιο φημισμένα ήταν το Bamboo Bar του Oriental Bangkok Hotel, που έδωσε ζωή στο Somerset Maugham, τη δημοφιλέστερη ανάμειξη τζιν, σέρυ και μπράντυ. Στη Βενετία, στο μυθικό Harry's bar είδε τα φώτα της νύχτας το διάσημο Bellini. Φτιαγμένο από το δημοφιλές στην Ιταλία αφρώδες prosecco και χυμό ροδάκινου, εμπνεύστηκε το όνομά του από τον διάσημο καλλιτέχνη. Σήμερα οι πελάτες το ξαναθυμήθηκαν.
Απαραίτητα εργαλεία για την παρασκευή των κοκτέιλ:
Μεζούρα (ευρωπαϊκή 4cl και 2cl)
Shaker για να τοποθετηθούν όλα τα συστατικά και προσθέτοντας πάγο να αναμιχθούν και να δροσιστούν
Blender για frozen cocktails
αποχυμωτή για να έχουμε φρέσκο χυμό των φρούτων της συνταγής
Επίσης για ένα επιτυχημένο κοκτέιλ απαιτούνται: παγωμένα ποτήρια, γρήγορο χτύπημα στο shaker 6 – 8 φορές για να μη λιώνει ο πάγος, και μεγάλου μεγέθους παγάκια.
Και κάποιες διάσημες συνταγές
Kir Royale
ποτήρι σαμπάνιας
18 cl Champagne brut
1 σταγόνα Creme de cassis
Cosmopolitan
ποτήρι Martini
18 cl Vodka
¾ μεζούρας Triple sec
4,5 cl χυμό βατόμουρου
1 lime
Vodkatini - Vodka Martini
ποτήρι Martini
9 cl Vodka
1 σταγόνα Martini dry
Daiquiri
ποτήρι Martini
12 cl λευκό ρούμι
3 cl χυμό lime
2 κουταλιές σιρόπι ζάχαρης
Gin fizz
ποτήρι Highball
6 cl Gin
3 cl χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη
σόδα