Αβγοτάραχο
Η ελληνική έκδοση του χαβιαριού, με καταγωγή τους γαλήνιους κολπίσκους του Αμβρακικού όπου μεγαλώνουν οι κέφαλοι. Ένα είδος της οικογένειας των κεφάλων, που ακούει στο όνομα μπάφα, ζει, μεγαλώνει, ζευγαρώνει και εγκυμονεί εκεί. Και λίγο πριν να γεννήσει, οι ψαράδες απλώνουν τα δίχτυα τους. Παίρνουν τα πολύτιμα αυγά, τα ξεπλένουν, τα ξεβγάζουν με άλμη, τα στεγνώνουν στον αέρα, και μετά τα εμβαπτίζουν σε αρωματικό φρέσκο κερί, τα τυλίγουν σε ζελατίνα και το αυγοτάραχο είναι έτοιμο για την αγορά και το τραπέζι σας. Εσείς κόψτε την αριστοκρατική αυτή λιχουδιά σε λεπτότατες φετούλες, βάλτε την πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και συνοδέψτε την με:
Τσίπουρο: Το παραδοσιακό μας αλκοολούχο είναι δύσκολος παρτενέρ που θέλει πλάι του ένταση και αυθάδεια. Γι' αυτό και του αρέσουν πολύ, οι αλμυροί μεζέδες, όπως το αυγοτάραχο.
Παλαιωμένο Single Malt Whiskey: Ο καπνός, η βανίλια και η ζεστή γεύση ενός εκλεκτού single malt, που έχει ήδη παλαιώσει αρκετά χρόνια, προκαλούν σε ένα αναπάντεχα ταιριαστό πάντρεμα με τη θαλασσινή αύρα του αυγοτάραχου.
Vodka: Σίγουρα κάτι ξέρουν οι Ρώσοι, που μαζί με το χαβιάρι καταπίνουν παγωμένες γουλιές βότκας. Η κρυστάλλινη γευστική καθαρότητα του ποτού υπογραμμίζει την υπέροχη, τραγανιστή δύναμη των εκλεκτών αυγών.
Χωριάτικα λουκάνικα
Για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος η σφαγή των γουρουνιών τις γιορτινές μέρες, αποτελεί ένα πολύ παλιό έθιμο, κατάλοιπο των ειδωλολατρικών λατρειών. Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος μαζί με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά, το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν λουκάνικα, τα οποία όμως δεν τα έτρωγαν πριν από τα Φώτα, γιατί «έπρεπε να φύγουν πρώτα οι καλικάντζαροι». Εσείς, τιμήστε τα δεόντος. Αυτό που χρειάζεστε για να τα απολαύσετε, είναι όλο κι όλο χωριάτικο ψωμί και σχετικά φρέσκα, ερυθρά κρασιά από Ξινόμαυρο.
Καπνιστός σολομός
Εξαιρετική λιχουδιά, ιδίως ο άγριος, με τα γλυκά αρώματα και τη ντελικάτη λιπαρότητα. Σερβίρεται με μαύρο ψωμί, λεμόνι, άνηθο και φρεκοτριμμένο πιπέρι. Συνδυάστε τον με λευκά κρασιά από Ασύρτικο, Chardonnay ή Viognier. Οι εντάσεις στη λιπαρότητα και την οξύτητα του κρασιού δένουν με τον καπνό του σολομού, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και ορεκτικότατο σύνολο.
Σοκολάτα
«Ο καλύτερος τρόπος για να γλυτώσεις από έναν πειρασμό, είναι... να του παραδοθείς»! Έτσι έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ και σίγουρα κάτι θα ήξερε. Εγκαταλείψτε λοιπόν κάθε ελπίδα αντίστασης και αφεθείτε στα θέλγητρα της σοκολάτας, που τώρα τις γιορτές καλείται να παίξει τον σαγηνευτικό της ρόλο. Και ως κλασικά θύματα των απολαύσεων, ολοκληρώστε την αμαρτία με μια γουλιά κόκκινου γλυκού κρασιού ή παλαιωμένου malt ουίσκι. Στου παράδεισου τις πόρτες θα σας πάει...