Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για τον συνδυασμό μιας σούπας με κρασί, συχνά φτάνουμε σε αδιέξοδο, κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στην υδαρή υφή της σούπας. Αν πάψουμε, ωστόσο, να αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο ταίριασμα με υπερβολικό σκεπτικισμό -και δογματισμό- θα καταλήξουμε σε υπέροχες γευστικές εμπειρίες.
Ας τις δοκιμάσουμε.
Σούπες με όσπρια
Αν σκεφτούμε τα ιδιαίτερα γήινα αρώματα των οσπρίων και τη βελούδινη αίσθηση των αμυλωδών, ιδίως όταν η σούπα είναι ένας νόστιμος χυλός, θα αντιληφθούμε αμέσως ότι συνδυάζονται τέλεια με φρέσκα ερυθρά κρασιά από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο ή Λημνιό.
Ψαρόσουπες
Απλώς υπέροχες! Με τα θαλασσινά αρώματα να αναδύονται πάνω από αυτά των λαχανικών και των μπαχαρικών. Αν βάλετε δίπλα σε μια κακαβιά ή μπουγιαμπέσα ένα λευκό κρασί με λεπιδωτή οξύτητα από Ασύρτικο ή Chardonnayθα βγείτε γευστικώς επιβεβαιωμένοι… και κερδισμένοι.
Κρεατόσουπες
Στο πιάτο μας κυριαρχούν τα αρώματα της φρέσκιας ντομάτας και η λιπαρή γεύση του κρέατος. Ας στραφούμε λοιπόν, σε ένα μαλακό ερυθρό κρασί, χωρίς πολλές τανίνες, από Merlot ή Αγιωργίτικο.
Κοτόσουπες
Αρωματική σούπα, που της ταιριάζουν πολύ τα πιπέρια. Εξίσου της ταιριάζουν και τα αρωματικά λευκά κρασιά από Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά ή Sauvignon Blanc.
Κρεμμυδόσουπα
Αξεπέραστη η πλούσια και κρεμώδης γαλλική κρεμμυδόσουπα. Ιδανικός και ο συνδυασμός της με πλούσια ροζέ κρασιά από Cabernet Sauvignon ή Syrah. Οι Γάλλοι, παραδοσιακά, την απολαμβάνουν με ένα ποτήρι Beaujolais.
Κολοκυθόσουπα
Τα πυκνά αρώματα και η βελούδινη γεύση αυτής της σούπας θα αναδειχτούν με ένα εξίσου αρωματικό νεαρό Gewürztraminer ή Riesling.
Ζωμοί
Στην Ευρώπη συνοδεύουν τους μαλακούς, πυκνούς ζωμούς με υψηλόβαθμα, ενδυναμωμένα κρασιά, όπως τα ξηρά Sherry. Αν δοκιμάσετε τον συνδυασμό θα συμφωνήσετε με τους γαστρονόμους εταίρους. Η αλκοόλη δημιουργεί μια άκρως ενδιαφέρουσα κόντρα υφής με την παχύρευστη μπισκ, για παράδειγμα.
Γκασπάτσο
Αυτή η πηχτή και πικάντικη ισπανική ντοματόσουπα ταιριάζει απόλυτα με τα αφρώδη κρασιά. Οι λεπτές φυσαλίδες παρασύρουν στο παιχνίδι τους τα αρώματα του πιάτου εντείνοντας την απόλαυση. Ειδική πρόταση: ροζέ αφρώδες από το Αμύνταιο, τη Ζίτσα, τα Μετέρωρα ή τη Ρόδο.