GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Ζυμαρικά και κρασί
της Μαρίας Νέτσικα
 
Αχ, τα ζυμαρικά! Η θέα και μόνο μιας αχνιστής μακαρονάδας είναι ικανή να θέσει σε λειτουργία τους σιελογόνους αδένες της πλειονότητας του γήινου πληθυσμού. Και θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για την κομψότητα με την οποία τα σπαγγέτι γλιστρούν μέσα σε μια σάλτσα ντομάτας. Για την ακατανίκητη επιθυμία να τα βάλεις στο στόμα, τη βασανιστική ανάγκη να τα ψιλοκόψεις με τα δόντια. Και κυρίως για το κρεσέντο των αρωμάτων όταν δέσει το κρασί που, γουλιά-γουλιά, απολαμβάνεις μαζί τους.
 
Που σημαίνει ότι με τα άσπρα μακαρόνια, που θέλουν μόνο βούτυρο (ή ελαιόλαδο) και τυρί, επιλέξτε ένα λευκό κρασί, με μετριοπαθή οξύτητα και διακριτικά αρώματα. Ένα φρεσκότατο Αθήρι, ένα Pinot Grigio ή ένα ποτήρι Ροδίτη είναι ότι πρέπει.
 
Όταν σας σερβίρουν σπαγκέτι al pesto κι όταν το άρωμα του φρέσκου βασιλικού σας τρυπά τα ρουθούνια, ψάξτε για δροσερό λευκό κρασί με αντίστοιχα φυτικά αρώματα. Ένα Sauvignon Blanc, ένα Μοσχοφίλερο, ένα ξηρό Μοσχάτο ή ένα Gewürztraminer έχει αποδειχθεί πάντα, μια καλή επιλογή.
 
Η εξαίρετη μαρινάρα (σπαγγέτι με θαλασσινά) απογειώνεται με Chardonnay ή Ασύρτικο και η πληθωρική καρμπονάρα με ζωηρά λευκά κρασιά όπως τα Sauvignon Blanc.
 
Η εξαίσια απλότητα μιας πετυχημένης ναπολιτέν αναδεικνύεται από φρέσκα ερυθρά κρασιά από Αγιωργίτικο ή Merlot. Και καθώς ανάμεσα στα ποικιλιακά αρώματα του Ξινόμαυρου ξεχωρίζει η ντομάτα, στραφείτε άφοβα σε μια Νάουσα.
 
Για την ντίβα και παρφουμαρισμένη μπολονέζ κρατείστε ένα πλούσιο κόκκινο κρασί, μαλακό, με καλή δομή και ανοικτό μπουκέτο. Σημειώστε ένα Cabernet Sauvignon, ένα Syrah.
 
Με την καυτερή αραμπιάτα προτιμήστε κάποια ιταλική οινική συντροφιά, ένα Nebbiolo ή Brunello.
 
Και σε γενικές γραμμές, έχετε υπόψη σας ότι με τα λεπτά ζυμαρικά, τα σπαγγέτι, τα μαλλιά αγγέλου, τα fusilli κλπ. που συγκρατούν λιγότερη σάλτσα, προτιμάμε τα περισσότερο φίνα λευκά ή ερυθρά κρασιά.
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems